КОВАЧЕВСКИ : НЕМА ОДЛОЖУВАЊЕ НА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ

0
373

Ковачевски во Собранието на РСМ/Фото: МИА Премиерот Димитар Ковачевски изјави дека нема да има одложување уставните измени. Не одговори кога ќе биде формирана комисијата која ќе работи на уставни измени. Само повтори дека тимот за подготвка на уставните амандмани ќе биде формиран во Министерството за правда, како и дека во него ќе членуваат врвни експерти од областа уставното право и правото и претставници на политичките партии бидејќи, како што кажа, за овој процес е потребен широк политички и општествен консензус.

УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ НЕМА ДА СЕ ОДЛОЖАТ, СО ФОРМИРАЊЕТО НА ГРУПАТА И НИВНАТА РАБОТА ЌЕ ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕСОТ ШТО ПОТОА ЌЕ ВЛЕЗЕ И ВО ПРОЦЕДУРИТЕ ПРОПИШАНИ СО ЗАКОН, ИЗЈАВИ ДЕНЕСКА КОВАЧЕВСКИ ПРИ ПОСЕТАТА НА ГРУПАЦИЈАТА „ВЕЗЕ ШАРИ“ ВО ТЕТОВСКО ЏЕПЧИШТЕ.
Верува оти државата има капацитет, пред се демократски, но и европски.

ОВАА ОДЛУКА ШТО Е ПОТРЕБНА ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА НАШИОТ ЕВРОПСКИ ПАТ НЕМА ДА БИДЕ ЗАЛОЖНИК НА ЛИЧНАТА КАРИЕРА НА САМО ЕДЕН ЧОВЕК ВО ДРЖАВАТА КОЈ Е ПОДГОТВЕН ЗАРАДИ ЛИЧНА ФОТЕЛЈА ДА РИЗИКУВА ПРЕКИНУВАЊЕ НА ЕДЕН ПРОЦЕС ШТО ЗНАЧИ ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ПОЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ КОЈ СО СЕБЕ НОСИ ЗГОЛЕМЕНИ ИНВЕСТИЦИИ, РАБОТНИ МЕСТА, ПЛАТИ, ПОВИСОК ЖИВОТЕН СТАНДАРД, ВРВНИ ИНСТИТУЦИИ И ВРВНО ЕВРОПСКО ЗАКОНОДАВСТВО.

Граѓаните, како што вели, заслужуваат да живеат во ЕУ, но тука во својата држава, а не во туѓина.