ПЕНДАРОВСКИ : ОНИЕ КОИ НАЈАВУВААТ ПОДОБРА ПРЕГОВАРАЧКА РАМКА СО ЕУ НЕ ГИ ЗНААТ МЕХАНИЗМИТЕ ВО УНИЈАТА

0
323

– АКО МОЖЕ НЕКОЈ ДА ИСПРЕГОВАРА ПОДОБРА ПРЕГОВАРАЧКА РАМКА ЈАС ПРВ ЌЕ ИМ ЧЕСТИТАМ. НО, ГИ ПРЕДУПРЕДУВАМ ДЕКА НЕМА ШАНСДА ДА СЕ ПРЕГОВАРА ЕДНА РАБОТА КОЈА Е ДОГОВОРЕНА СО 27 ЧЛЕНКИ. ТАА ПРЕГОВАРАЧКА РАМКА Е ДОГОВАРАНА НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ, ФРАНЦИЈА БЕШЕ САМО ПОСРЕДНИК, НО СИТЕ ДРУГИ ЧЛЕНКИ, ВКЛУЧИТЕЛНО И БУГАРИЈА СЕ СОГЛАСИЈА. УТРЕ МОЖЕ ДА ИМАТЕ НАЈДОБРА ИДЕЈА, НО АКО СИТЕ ЧЛЕНКИ НЕ СЕ СОГЛАСАТ ОСТАНУВА ОВАА ПРЕГОВАРАЧКА РАМКА, РЕЧЕ ПЕНДАРОВСКИ.

Тој најави дека деновиве во рамките на Министерството за правда ќе се формира работна група од експерти која треба да почне да ги составува амандманите и во која ќе има експерти предложени од Владата и од претседателот.

– ОЧЕКУВАМЕ ОВАА РАБОТНА ГРУПА БРЗО ДА ИЗЛЕЗЕ СО КОНКРЕТНА СОДРЖИНА НА ПРЕДЛОГ АМАНДМАН ИЛИ АМАНДМАНИ, ПО ШТО ВЛЕГУВААТ ВО СОБРАНИСКА ПРОЦЕДУРА. АКО НЕМА ДВЕ ТРЕТИНИ И УСТАВНИ ПРОМЕНИ, ЌЕ БИДЕМЕ ПОВТОРНО БЛОКИРАНИ, НО СЕГА СО СОПСТВЕНА ОДЛУКА. СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ЕДИНСТВЕНИОТ ПАТ ДО ДВЕ ТРЕТИНИНИ Е ДА СЕ РАЗГОВАРА СО ПРАТЕНИЦИТЕ ОД ОПОЗИЦИЈАТА, НЕ САКАМ ДА ВИДАМ ДРУГ ПРИСТАП ДО ТИЕ ДВЕ ТРЕТИНИ, ПОРАЧА ПЕНДАРОВСКИ.

Тој додаде и дека според него, самата содржина на амандманот е бенигна и на ниеден начин не ги загрозува сувереноста, независноста и европски пат на Македонија.