КОСОВСКИОТ ПРЕМИЕР КУРТИ : БРЗО ЌЕ ГИ РЕШИМЕ СИТЕ ПРОБЛЕМИ ОКОЛУ ДИНАРОТ

0
127

Тој одби да зборува за можни предлози за решавање на ситуацијата, бидејќи, според него, преговарачката позиција на Косово би била нарушена доколку тие се обелоденат прерано.Тој додава дека процесот се уште е во тек и дека „нема предлози што сме ги прифатиле кои се во спротивност со новата регулатива на Централната банка на Косово“.

„НО, МОРАМ ДА КАЖАМ ДЕКА НЕ СЕ РАБОТИ ЗА ДИНАРОТ, ТУКУ ЗА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА НА КОСОВО, НЕЗАВИСНА ИНСТИТУЦИЈА НА НАШАТА РЕПУБЛИКА. ЗАТОА, ПРАШАЊЕТО НЕ Е ДАЛИ ИМАТЕ ИЛИ НЕМАТЕ ДИНАРИ, ТУКУ ДАЛИ ЦБК ТРЕБА ДА БИДЕ НЕЗАВИСНА ИНСТИТУЦИЈА ИЛИ НЕ. СМЕТАМ ДЕКА ТАКА ТРЕБА ДА БИДЕ И ТОА Е НАША УСТАВНА И ЗАКОНСКА ОБВРСКА. „ДИНАРОТ НЕ Е ЗАБРАНЕТ ВО КОСОВО, НО УСТАВОТ ВО ЧЛЕН 11 ВЕЛИ ДЕКА МОЖЕ ДА ИМА САМО ЕДНА ВАЛУТА КАКО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО И ТОА МОРА ДА БИДЕ ЕВРОТО“, РЕЧЕ КУРТИ.   

Тој не одговори ниту конкретно на прашањето за изјавата на претседателката Вјоса Османи дека има договор за еден дел од договорот за динарот. Тој рече дека како и во случајот со помошта што Косово ја дава за Прешевската долина, истото ќе се случи и во случајот со Србија кога станува збор за косовските Срби, односно дека се ќе оди преку плаќање преку ЦБК.

„ДА, ВАКА ЌЕ СЕ СЛУЧИ И ТОА ВЕЌЕ СЕ СЛУЧУВА БИДЕЈЌИ ИМАМЕ НАД 33.000 ТЕКОВНИ СМЕТКИ НА КОСОВСКИ СРБИ НА КОИ ДОБИВААТ ЕВРА ОД БУЏЕТОТ НА РЕПУБЛИКАТА КАКО СОЦИЈАЛНА ПОМОШ, КАКО ПЕНЗИЈА, ДЕТСКИ ДОДАТОК И ТЕКОВНИ СМЕТКИ НА МАЈКИ И СЛ. НА. ДО ДЕНЕС НЕМАМЕ НИТУ ЕДЕН СРБИН КОЈ РЕКОЛ „ГО ОДБИВАМ ЕВРОТО“. НЕ ПОСТОИ. ЗАТОА, НИТУ ЕДЕН СРБИН НЕ ВЕЛИ НИТУ ДИНАР, НИТУ НИШТО“.   

Тој оценува дека одговорот на писмото на гувернерот на ЦБК од страна на НБС може да отстрани секаква нејаснотија.Без да зборува конкретно за предлозите на Ескобар и другите, Курти рече „како тие продолжуваат да даваат предлози“.

„НЕ БЕШЕ КАЖАНО ДЕКА ЈАВНО ЌЕ ГИ ПРЕЗЕНТИРАМ НИВНИТЕ ПРЕДЛОЗИ КАКО ПОРТПАРОЛ НА АМБАСАДИТЕ. НЕ МОЖАМ ДА ЈА РАБОТАМ ТАА РАБОТА. ВИ КАЖУВАМ ДЕКА ДО НАРОДНАТА БАНКА НА СРБИЈА ДОСТАВИВМЕ ПИСМО ОД ГУВЕРНЕРОТ КОЈ ВО ОВОЈ СЛУЧАЈ НЕ ПРЕТСТАВУВА СИТЕ НАС КАКО ГРАЃАНИ НА РЕПУБЛИКАТА, ВАС КАКО НОВИНАРИ, МЕНЕ КАКО ПРЕМИЕР И ЧЕКАМЕ ОДГОВОР ОД ДРУГАТА СТРАНА. ШТО СЕ ОДНЕСУВА ДО ОПЦИИТЕ ШТО ГИ ДАВААТ АМЕРИКАНЦИТЕ, ГЕРМАНЦИТЕ И ДРУГИТЕ, МИСЛАМ ДЕКА ТРЕБА САМИ ДА ЗБОРУВААТ“, РЕЧЕ КОСОВСКИОТ ПРЕМИЕР.

Запрашан како одговара на критиките на меѓународен фактор кој вели дека на Србите кои живеат на Косово не им било дадено доволно време да се прилагодат, односно на преминот од користење на динарот на еврото, Курти вели дека од 1999 година Косово ја користи германската марка како платежно средство, а од 2002 година и еврото .

Според него, целиот проблем всушност не е евро-динарот, туку транспарентноста или нетранспарентноста, официјалните банкарски и небанкарски финансиски канали или вреќи со динари.

„ТИЕ ГО САКААТ ВТОРОТО, БИДЕЈЌИ ПОЛИТИЧКИОТ ПЛУРАЛИЗАМ НА КОСОВО МЕЃУ СРПСКАТА ЗАЕДНИЦА Е ЗАДУШЕН ОД ПАРИТЕ ШТО ДОАЃААТ ОД БЕЛГРАД. НЕ МОЖЕМЕ ДА ДОЗВОЛИМЕ ГОТОВИНА. ЗАТОА, ДИНАРОТ ШТО ВО ВРЕЌИ ПРИСТИГНУВАШЕ ВО КОСОВО ВЕЌЕ НЕ ДОАЃА, А БЕЛГРАД НЕ ГО МАЧИ ТОА ШТО СРБИТЕ НЕ МОЖАТ ДА ГО КОРИСТАТ ЕВРОТО, ТУКУ ШТО НЕ МОЖАТ ДА ИСПРАЌААТ ДИНАРИ“, ВЕЛИ ТОЈ.

„СРБИЈА ПРЕКРШИЛА НАЈМАЛКУ ОСУМ ОД 11-ТЕ ЧЛЕНА ОД ОСНОВНИОТ ДОГОВОР. А ТОА КУЛМИНИРАШЕ СО ПИСМОТО НА ПОРАНЕШНАТА ПРЕМИЕРКА АНА БРНАБИЌ, КОЈА СЕГА ЌЕ БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО НА СРБИЈА, КАДЕ ШТО ВЕЛИ ДЕКА ПРАКТИЧНО СЕ ПОВЛЕКУВААТ ОД ОСНОВНИОТ ДОГОВОР И ОД АНЕКСОТ ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ОД ОХРИД. ОСНОВНИОТ ДОГОВОР Е ВЗАЕМНО ПРИЗНАВАЊЕ, ДЕ ФАКТО. МОЖЕБИ И ПОВЕЌЕ, НО БАРЕМ ТОА Е ДЕ ФАКТО ПРИЗНАНИЕ“, РЕЧЕ КУРТИ.

Тој оценува дека Србија практично отстапила од дијалогот со изјави „никогаш нема да прифатиме независност на Косово, никогаш нема да прифатиме територијален интегритет на Косово, ниту седиште на Косово во Обединетите нации“.