МОРА ДА СЕ ДЕЛУВА ИТНО И ПООСТРО ЗА ДА СЕ НАДМИНЕ ПАНДЕМИЈАТА, ФИЛИПЧЕ: ГРАЃАНИТЕ МОЖАТ ДА ИЗБЕРАТ БЕСПЛАТНА ВАКЦИНАЦИЈА ИЛИ ПЦР ТЕСТ НА СВОЈ ТРОШОК

0
240

“Мерките кои ги предлага Комисијата за заразни болести, како советодавно тело на министерот за здравство се целосно издржани. Целта е да се одржи релативно стабилната епидемиолошка состојба и да се зголеми интересот за вакцинацијата” – рече министерот за здравство, Венко Филипче во емисијата “360 степени”.

“Во моментов на некој начин ние сме еден изолиран остров, бидејќи се случува голема експлозија на нови случаи насекаде во регионот. Илјадници новодијагностицирани, стотици случаи на кои им е потребна хоспитализација, стотици смртни слуачи. Овие мерки не ги измисливме ние туку се логичен след на сите превентивни мерки, укажувања, апелот да се подигне опфатот со вакцинацијата, тоаа се мерки кои се воведуваат насекаде во Европа” – изјави министерот Филипче.
Некои земји имаат слични дури и поригорозни мерки.

“Вакви мерки има и во Германија, Австрија, Хрватска, во Грција каде се размислува да се воведе целосна забрана за влез во затворено, без разлика дали е на работно место или не, за невакцинирани. Нема друг начин да го заштитиме здравјето на граѓаните, но и здравствените капацитети. Во моментов и целиот изминат период болниците се полнат со невакцинирани пациенти, 70%-80% од хоспитализираните се невакцинирани. Огромен број од колегите веќе имаат burn-out синдром, знаете две години да се работи во ковид центри со таков интензитет не е едноставно. Има луѓе кои заболуваат и од други болести, не може нив да ги оставиме настрана. Не може да издржиме уште долго вака, да затвораме други одделенија, други пациенти да трпат, да им се одложуваат третманите, а ние да се занимаваме само со Ковид” – рече Филипче.

Затоа изборот е или бесплатни вакцини или редовни ПЦР тестови на свој трошок.