ПЕТАР БОГОЈЕСКИ : ОБЕДИНУВАЊЕТО НА ОПОЗИЦИЈАТА ИМА ЗА ЦЕЛ ДЕТРОНИЗИРАЊЕ НА ДУИ ОД ВЛАСТА

0
159

Богојески смета дека ДУИ намерно ги урива институциите, а за многу опасна ја смета изјавата на лидерот на партијата Али Ахмети, кој коалицирањето со турски и ромски партии го нарече муслиманска коалиција.Лидерот на Македонски концепт, Петар Богојески, тврди дека подолго време работел на обединувањето на опозицијата, а иако тоа било спротивно на интересите на неговата партија, сепак, тој и неговите сопартијци одлучиле да влезат во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, со цел, како што вели тој, да ѝ помогнат на Македонија.

– ОБЕДИНУВАЊЕТО НА ОПОЗИЦИЈАТА ИМА ЗА ЦЕЛ ДЕТРОНИЗИРАЊЕ НА ДУИ ОД ВЛАСТА. СЕКОЈ ОНОЈ КОЈ Е ПРОТИВ ОБЕДИНУВАЊЕТО НА ОПОЗИЦИЈАТА Е ЗА ДУИ. БИДЕЈЌИ САМО НА ДУИ МУ ОДГОВАРА ДА НЕМА ОБЕДИНУВАЊЕ НА ОПОЗИЦИЈАТА. И НИЕ ТОА ГО ИСТАКНАВМЕ КАКО ПРИОРИТЕТ ПРЕД НАШИОТ ИНТЕРЕС, АКО НЕКОЈ ОД ТОА ОБЕДИНУВАЊЕ ГУБИ ТОА Е МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ – ВЕЛИ БОГОЈЕСКИ ПРИ НЕГОВОТО ГОСТУВАЊЕ ВО УТРИНСКАТА ПРОГРАМА НА СЛОБОДЕН ПЕЧАТ. 

Богојески смета дека ДУИ намерно ги урива институциите, а за многу опасна ја смета изјавата на лидерот на партијата Али Ахмети, кој коалицирањето со турски и ромски партии го нарече муслиманска коалиција.Богојески ги негира обвинувањата дека се откажал од платформата и заложбата на неговата партија, инсистирајќи на тоа дека тој самиот одбил да биде номиниран на коалициските листи на парламентарните избори, а дека единствен мотив за неговото коалицирање со ВМРО-ДПМНЕ е формирање на идна влада во која нема да бидат присутни министри на ДУИ.

Тој посочи и дека поддршката за Гордана Силјановска – Давкова е дадена пред потпишувањето на коалицискиот договор со ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи единствено во овој кандидат е пронајден заеднички програмски содржател.

– СИЛЈАНОВСКА Е ЕДИНСТВЕНИОТ КАНДИДАТ ШТО ГО ПОДДРЖУВА ГРАЃАНСКИОТ КОНЦЕПТ НА МАКЕДОНСКИОТ УСТАВ, ШТО Е ТЕМЕЛОТ НА ПРОГРАМАТА НА МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ – ДОДАВА БОГОЈЕСКИ.