КОВАЧЕВСКИ КОН КРАЈОТ НА ЈАНУАРИ ЌЕ ГО ОТСТАПИ СТОЛЧЕТО НА ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ

0
280
Џафери на редовниот брфинг со новинарите рече дека партиите ќе треба да се усогласат за датумот на изборите во рамките на тоа што е дадено како рамка за определување на условите со Уставот и законите во рамките на последните 60 дена од претседателските и последните 90 дена од парламентарните избори, односно од мандатите на двете институции.

-АКО СЕ ПРЕТПОСТАВАТ ШПЕКУЛАЦИИТЕ ДЕКА 8 МАЈ БИ БИЛ ПРИФАТЛИВ ЗА СИТЕ ДА БИДАТ ЗАЕДНО ВО РЕДОВЕН ТЕРМИН ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ И ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ТОГАШ РОКОВИТЕ ВО РАМКИТЕ НА МИНИМУМ 70 И МАКСИМУМ 90 ДЕНА ОД РАСПИШУВАЊЕ ДО ОДРЖУВАЊЕ НА ИЗБОРИТЕ ИЗБОРИТЕ БИ СЕ РАСПИШАЛЕ НЕКАДЕ 27 ИЛИ 28 ФЕВРУАРИ. АКО СЕ ОДРЖАТ ЗАЕДНИЧКИ ИЗБОРИ НА 8 МАЈ КАКО РЕЗУЛТАТ НА 2ПРЖИНСКИОТ ДОГОВОР“ ТЕХНИЧКАТА ВЛАДА БИ ТРЕБАЛО ДА Е ИЗБРАНА НА 27 ИЛИ 28 ЈАНУАРИ. ТОА СЕ РОКОВИТЕ ЗА КОНКРЕТНИОТ ДАТУМ 8 МАЈ – ИЗЈАВИ ЏАФЕРИ.

Лидерската средба за датумот за изборите, која премиерот Димитар Ковачевски најави дека ќе биде во Собранието во декември, според претседателот на Собанието ако не се одржи на 4 или на 5 деќември ќе биде закажана по враќањето на Џафери од Париз на 9 декември, на завршната средба од „Жан Моне“ процесот за новиот собраниски Деловник.