УНГАРИЈА ЌЕ ДОЗВОЛИ ЛЕГАЛНО АНГАЖИРАЊЕ НА РАБОТНИЦИ ОД ЗЕМЈИ ШТО НЕ СЕ ДЕЛ ОД ЕУ ПОРАДИ ХРОНИЧНИОТ НЕДОСТАТОК НА РАБОТНА СИЛА

0
206
Ungarija

“Унгарија ќе дозволи привремени работници од држави што не се членки на ЕУ да го ублажат недостигот на работна сила и да помогнат во закрепнувањето на економијата” – рече унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто.

На некои агенции за вработување ќе им биде дозволено да увезуваат квалификувана работна сила под определени услови. Економиите во Централна Европа закрепнуваат побрзо отколку што се очекуваше од пандемијата, но хроничниот недостиг на работници може да го намали очекуваниот раст.

Со инвестициите и средствата од Европската унија, компаниите во производствениот сектор, информатичката технологија и градежниот сектор се борат да привлечат и нови вработени.