СВЕТСКИ ДЕН НА БОРБАТА ПРОТИВ СИДАТА, ФИЛИПЧЕ: ГО ЗГОЛЕМУВАМЕ БУЏЕТОТ ЗА ТЕРАПИЈА И ПРЕВЕНЦИЈА ПРОТИВ ХИВ НА 125 МИЛИОНИ ДЕНАРИ

0
448

“Од исклучителна важност е успешното партнерството помеѓу Владата и граѓанскиот сектор во справувањето со еден комплексен проблем како што е ХИВ.
👉Направивме предлог-измени на Законот за здравствена заштита, за активно учество на граѓанскиот сектор во превенција на ХИВ.
👉Буџетот на Програмата за ХИВ за 2022 година ќе се зголеми од 87,7 на 125 милиони денари.
👉Со овие средства обезбедена е антиретровирусна терапија за пациентите со ХИВ, како и за мерките за превенција што ги спроведуваат Здруженијата.
Продолжуваме континуирано да работиме и да ги унапредиме и другите аспекти во однос на ХИВ инфекцијата.”

-ФБ СТАТУС НА МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО ВЕНКО ФИЛИПЧЕ