ВМРО-ДПМНЕ НАЈАВИ НОВ ТЕАТАР СО ФОРМИРАЊЕ ПОВЕЌЕ ПРАТЕНИЧКИ ГРУПИ И ПОДНЕСУВАЊЕ ИНТЕРПЕЛАЦИЈА ПРОТИВ СПИКЕРОТ ЏАФЕРИ

0
295

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски, тврди дека има правна основа во собранискиот Деловник неговата коалиција да формира повеќе пратенички групи. Тој се повика на членот 33 од Деловникот, според кој најмалку 5 пратеници може да формираат пратеничка група.

“Има правна основа за формирање повеќе пратенички групи. Но ние по празниците ќе го преиспитаме севкупното однесување на претседателот на Собранието, Талат Џафери посебно кон опозицијата, вклучително со опцијата за поднесување интерпелација против него” – рече Мицевски.

Претходно Џафери тврдеше дека нема основа ниту политичка клима за ВМРО-ДПМНЕ да се подели во повеќе пратенички групи.

Во однос на блокадите на парламентот, Мицевски рече дека се одблокираа и законите што се однесуваат на пензионирањето со 64 години, а партиите треба да разговараат и за деблокада на законот за Клинички центар. Тој посочи дека така остануваат блокирани само уште неколку закони за кои ВМРО-ДПМНЕ има сериозни забелешки.