СЕ ЗАСИЛУВА ФОКУСОТ НА БРИТАНСКАТА НАДВОРЕШНА ПОЛИТИКА КОН БАЛКАНОТ: БРИТАНСКИОТ ПРЕМИЕР ЏОНСОН ГО ИМЕНУВАШЕ СТЈУАРТ ПИЧ ЗА СПЕЦИЈАЛЕН ПРАТЕНИК ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

0
950

Премиерот на Обединетото Кралство, Борис Џонсон, го назначи Стјуарт Пич за специјален пратеник за Западен Балкан за да придонесе за стабилноста и просперитетот на регионот.

Сер Стјуарт Пич ќе ја преземе функцијата откако претходно оваа година поднесе оставка како претседател на Воениот комитет на НАТО. Пич ќе работи со лидерите од Западен Балкан и со сојузниците во САД и Европа.

Неговата работа ќе промовира силни демократски институции и отворени општества, помагање во справувањето со сериозниот и организираниот криминал и другите заеднички безбедносни предизвици и ќе ги решава наследените прашања како што се воените злосторства и исчезнатите лица.