ПО ПОВЕЌЕ СКАНДАЛИ ЗА КОРУПЦИЈА, ПОРАНЕШНИОТ АВСТРИСКИ КАНЦЕЛАР КУРЦ НЕСЛАВНО СЕ ПОВЛЕКУВА ОД ПОЛИТИКАТА

0
1291

Поранешниот австриски канцелар Себастијан Курц ја напушта политиката. Тој е сè уште лидер на конзервативната Народна партија (ОВП), беше канцелар од 2017 до 2019 година и повторно од 2020 до 2021 година.

Тој ја напушти функцијата оваа година кога беше заглавен во нова истрага за корупција . Неговиот прв мандат заврши по таканаречениот скандал “Ибица”.

Курц стана татко минатиот месец и наводно баш тоа ја поттикнало неговата одлука.

Народната партија на Австрија ОВП закажа прес-конференција за четврток во 11:30 часот за да даде повеќе детали за одлуката на Курц.

Функцијата канцелар во октомври ја презеде Александар Шаленберг, а министерот за внатрешни работи Карл Нехамер најверојатно ќе ја преземе функцијата лидер на партијата.