ШВЕДСКАТА МИНИСТЕРКА ЛИНДЕ ИСКАЖА СИЛНА ПОДДРШКА ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, ЗАЕВ: НИЕ СМЕ ФУНКЦИОНАЛНА МУЛТИЕТНИЧКА ДЕМОКРАТИЈА И СРАБОТИВМЕ ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕУ

0
255
Svedska

“Северна Македонија успешно ги сработи реформите што беа нотирани како обврска од европската агенда. Министерката за надворешни работи на Шведска и актуелен претседавач со ОБСЕ, Ан Линде, пренесе јасна поддршка од Шведска за европските аспирации на Северна Македонија.

За нас е чест што ќе претседаваме со ОБСЕ во 2023 година, тоа е признание за придонесот на Северна Македонија како функционална мултиетничка демократија. Со искуството што го имаме во решавањето на проблемите и отворените прашања, ќе дадеме силен придонес кон изнаоѓање решенија во предизвиците.”
-ФБ СТАТУС НА ПРЕМИЕРОТ ЗОРАН ЗАЕВ