ЕУ ТРЕБА ПОБРЗО ДА ГО ИНТЕГРИРА ЗАПАДНИОТ БАЛКАН, ЗАЕВ: НИЕ ИСПОРАЧАВМЕ ТОА ШТО БЕШЕ ПОТРЕБНО, НИ ТРЕБА ИНТЕГРАЦИЈА А НЕ ШТЕТНИ НОН-ПЕЈПЕРИ

0
194

“Ако испорачуваме нешто, и Европа мора да испорачува од своја страна. Затоа првата порака е таа: да продолжат процесите, заради тоа што во спротивно се развиваат нон-пејпери и дискусии за нови етнички граници, а тоа е можно само со пушки и со оружје” – рече премиерот Зоран Заев.

“Не ни треба тоа, 21 век е” – рече Заев за Еуроњуз Албанија, додавајќи дека сериозно верува дека ако Европската Унија затајува и ги забавува процесите, се создава плодна почва за стратегии кои што ќе се развиваат во непосакуван правец. Национализмот и шовинизмот го има насекаде во светот, но на Балканот е многу видлив.

“Сите ние имаме посебно национално чувство и топлина во нашите гради, но сите ние сме должни да им оставиме на децата европска иднина. Затоа верувам во онаа обединетост на различностите што е симболот на ЕУ” – порача Заев.