СДСМ : НОВА МЕРКА ЗА ПОМОШ НА СТОПАНСТВОТО И ГРАЃАНИТЕ – ТРГОВСКАТА МРЕЖА ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ОГРАНИЧЕНА ДО НАЈМНОГУ 10 ОТСТО

0
330
epa08389189 View of electric power lines and pillows at sunset in Bucharest, Romania, 27 April 2020 (issued 28 April 2020). The ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus has substantially influenced the energy sector in Romania, as industrial activity has decreased significantly since the middle of March, while residential energy consumption has remained practically constant. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Владата предводена од СДСМ и премиерот Ковачевски продолжува со реализација на мерки кои обезбедуваат редовно и непречено снабдување со струја но и заштита на стандардот на граѓаните и компаниите.

Денеска, Владата донесе одлука со која највисоката трговска маржа на електричната енергија за сите трговски друштва и трговци поединци кои вршат трговија на пазарот со електрична енергија на големо и на мало се утврдува во висина најмногу до 10%.

Со ова се излегува в пресрет на компаниите и потрошувачите кои со електрична енергија се снабдуваат на слободниот пазар, со ограничувањето на маржата, значително ќе им намалат трошоците за електрична енергија.

Ограничувањето на маржата ќе трае до 15 април 2023 година.

Како одговорна партија продолжуваме да наоѓаме решенија за справување со последиците од глобалната економска и енергетска криза, продолжуваме да се грижиме за сите граѓани.