БУГАРСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПОЛОЖИ ЦВЕЌЕ НА ВОЕНИТЕ БУГАРСКИ ГРОБИШТА ВО НОВО СЕЛО

0
1070

Делегация, водена от посланика на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералния консул в Битоля Димитър Иванов, европепутата Андрей Ковачев, военните аташета на България, Италия, Гърция, Унгария, САЩ, Великобритания, Хърватия, кметът на Петрич Димитър Бръчков, депутатът Костадин Стойков, представители на фондация Българска памет, адвокатска колегия Пловдив, представители на българските сдружения в Република Северна Македония, ученици от Белица, Гоце Делчев, Доспат и Сърница отбелязаха Деня на храбростта и българската армия на българското военно гробище край Ново село в Република Северна Македония.

Със заупокойна молитва, отслужена от свещеници от Струмишка епархия, присъстващите почетоха паметта на загиналите през Междусъюзническата и Първата световна война 71 воини.

“Тук са гробовете на 71 воини, 15 от които родом от селата и градовете в днешна Република Северна Македония, има загинали от Егейска Македония от Западните покрайнини, от Тракия, Добруджа, Косово. Широките предели, от които са дошли, не са им попречили да разберат кои са, какви са и дали имат обща цел. Възможността да воюват рамо до рамо със своите събратя под славното българско знаме ги е обединила да защитават българските свещени идеали. В тези сложни и трудни времена е важно да помним завета на тези родолюбци, загинали за отечеството, защото цената на свободата е висока и за съжаление се измерва с безброй загубени човешки животи. Днес, когато сме свидетели на войната в Украйна, повече от всякога трябва да гледаме към миналото и да познаваме историята си“, каза посланик Ангелов.

“Паметта на нашите предци ни задължава, с нашата обща история, ние трябва да имаме и общо европейско бъдеще. Ние сме длъжни да преодолеем всичко, което ни е разделяло, независимо от това какво е било. Длъжни сми пред паметта на загиналите, пред нашето достойнство, като техни наследници да преодолеем всичко и да бъдем заедно, както сме в НАТО, така и в ЕС. Днес е ден за почит към загиналите воини и офицери в този труден 20 век. Нека в 21 век да няма война, това е най-страшното, което може да се случи”, каза евродепутатът Андрей Ковачев.

“Този мемориал е символ. Длъжни сме да пазим и препредаваме делото на загиналите воини. “Полковници, вий в друг полк минахте””, каза кметът на Петрич Петър Бръчков.

Венци и цветя пред паметника в мемориала бяха поставени от името на министъра на отбраната на България, посланика на страната ни в Република Северна Македония, генералния Консул в Битоля, на акредитираните в Република Северна Македония военни аташета на Италия, Гърция, Унгария, САЩ, Великобритания, Хърватия, на българските Сдружения в Северна Македония, фондация “Българска памет” и Милен Връбевски, присъстващите представители на училища и др.

Мемориалът, където са положени тленните останки на 71 български войници, се намира недалеч от Струмица, в Република Северна Македония и е едно от над 400-те български военни гробища на територията на страната. Възстановено е през 2006 г.