ТРЕНЧЕВСКА ОД ТРИБИНАТА ВО ГЕВГЕЛИЈА : СЕ ГРИЖИМЕ ЗА РАНЛИВИТЕ, СО НОВИТЕ МЕРКИ ДО 10.000 ДЕНАРИ ПОДДРШКА ВО НАРЕДНИТЕ 5 МЕСЕЦИ

0
346

Грижата за сите, особено за ранливите граѓани е социјалдемократска вредност која ние ја преточивме во конкретни политики и мерки затоа што веруваме дека на секого му е потребна помош и поддршка, рече претседателката на Форумот на жени на СДСМ и министерка за труд и социјална политика Јована Тренчевска на денешната трибина Повеќе за сите во Гевгелија.

-Во услови на продолжени ефекти од енергетската криза и зголемени трошоци, помагаме повеќе за надминување на предизвиците. Се грижиме за социјално ранливите граѓани и со дополнителна финансиска поддршка како дел од 9-ти пакет на антикризни мерки вреден 662 милиони евра. До 10.000 денари за период од 5 месеци финансиска помош добиваат  социјално ранливите граѓани, корисниците на надомест заради попреченост, самохрани родители приматели на Гарантиран минимален приход, деца со попреченост до 26 години, потенцираше Тренчевска.

За оваа финансиска поддршка нема потреба граѓаните да аплицираат, ќе ја добијат директно на сметките од страна на Министерството за труд и социјална политика.
-Со новите мерки обезбедувме и финансиска поддршка за ученици од средно и основно училиште, од семејства со месечни примања до 50.000 денари, ваучери за превоз на студенти, додаде Тренчевска на трибината Повеќе за сите на СДСМ во Гевгелија.

Сите овие мерки се дополнителна поддршка покрај активните мерки за финансиска поддршка на ранливи граѓани. Со СДСМ има повеќе за сите.