ТЕПАЧКА МЕЃУ ПРАТЕНИЦИ ВО СОБРАНИЕТО НА КОСОВО, КУРТИ БИЛ ПОЛЕАН СО ВОДА

0
474


На денешната седница на Собранието на Косово дошло до физичка пресметка меѓу претставници на владејачката Самоопределување и претставници на ДПК.
Како што јавуваат приштинските медиуми, инцидентот се случил за време на говорот на премиерот Курти. Инцидентот се случил во моментот кога пратеникот на ДПК Мергим Љуштаку му пришол на Курти и го полил со вода.

Претседателот на Собранието Гљаук Коњуфца побара од полицијата да интервенира. Шефот на пратеничката група на Алијансата за иднината на Косово, Бесник Тахири, претходно ја критикуваше владата за начинот на кој управува со состојбите на северот на земјата. Тој побара одговор од премиерот Албин Курти зошто до сега не ги следел советите на САД.

„НЕСОМНЕНО, ВЧЕРАШНИОТ ДЕН Е ЕДЕН ОД НАЈСТРАШНИТЕ ДЕНОВИ ВО ИСТОРИЈАТА НА ВЛАДЕЕЊЕТО НА НАШАТА ДРЖАВА. ТОА Е ДЕНОТ КОГА ВЛАДАТА И ОВА СОБРАНИЕ БЕА ОБЗЕМЕНИ ОД СТРАВ И ГНЕВ. ПРЕМИЕРЕ, ВЧЕРА ДОНЕСОВТЕ ОДЛУКА ДА СЕ ПОВЛЕЧЕТЕ ПО ЧЕТИРИ МЕСЕЦИ ЕКСПЕРИМЕНТИРАЊЕ. ПОСЛЕ ЧЕТИРИ МЕСЕЦИ ОТКАКО ГО СТАВИВТЕ КОСОВО КАКО НАЈСАНКЦИОНИРАНА ЗЕМЈА. ПО ЧЕТИРИ МЕСЕЦИ ЗАГРОЗУВАЊЕ НА ПОЛИЦАЈЦИТЕ. ИЗЛЕЗЕТЕ И КАЖЕТЕ ЗОШТО ГО МАЛТРЕТИРАВТЕ НАРОДОТ И ВОВЕДОВТЕ САНКЦИИ. АВТОРИТЕТОТ ВИ ПАДНА НА ЗЕМЈА ВЧЕРА. МОРА ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОВДЕ И ДА ПОКАЖЕТЕ ЗОШТО РЕКОВТЕ НЕ НА САД, ОТИДОВТЕ ВО БРАТИСЛАВА И УСПЕАВТЕ“.