ТЕНЗИЧНО ВО „БУТЕЛ“ : ВЕ МОЛАМ ДАЈТЕ МИ ГО ТЕЛОТО НА ЖЕНА МИ ЗА ДОСТОЕН ПОГРЕБ, МОЛИ СОПРУГОТ НА УБИЕНАТА ФАТМАТА

0
880

Телото на убиената мигрантка од Сиера Леоне, Фатмата, која беше застрелана кај Гевгелија од службен пиштол на полицаец, уште е во градската капела во Бутел. Сопругот на Фатмата, Aбу Бакар во видео изјава за „Слободен печат“ вели дека „Бутел погребен сервис“ не се соработливи со него и не сакаат да му го дадат телото.

„Слободен печат“ доби потврда од јавното обвинителство дека обвинителот кој ја води предистражната постапка дал дозвола телото да биде транспортирано во Сиера Леоне, со оглед на тоа што обдукцијата е завршена. Ама тука почнале и проблемите за семејството, односно за единствениот член од семејството на Фатмата кој е во Македонија и бара азил, Абу Бакар.

„Во ‘Бутел’ наидов на мала мафија“

Абу Бакар во изјава за „Слободен печат“ вели дека сака фамилијата во Сиера Леоне да има последен поздрав со Фатмата. За транспортот се понудиле хумани луѓе кои анонимно сакаат да го платат транспортот, контактирани биле повеќе погребни претпријатија од Европа и дел од нив понудиле бесплатни услуги како општествено одговорни компании или услуга поевтина од онаа на „Бутел погребен сервис“.

Но, кога се правеле подготовки да се земе телото од „Бутел погребен сервис“, оттаму Абу Бакар добил писмен документ. Во тој документ „полномошно“, пишува дека им дава овластување на Бутел погребен сервис да се погрижат за подготовката и транспортот на Фатмата од Скопје до Сиера Леоне.

Но, Абу Бакар не сака да ги користи услугите на „Бутел погребен сервис“ бидејќи нашол поевтини фирми од странство, кои ќе му наплатат само дел од ставките, а дел ќе ги донираат. Затоа документот не го потпишал и телото уште е во Бутел погребен сервис.

– КОГА ДОЈДОВМЕ ОВДЕ НАЈДОВМЕ НЕКОЈА МАЛА МАФИЈА И РАБОТИ ШТО НЕ ГИ РАЗБИРАМ. ПРВПАТ ВО БУТЕЛ ДОЈДОВ СО ОРГАНИЗАЦИЈАТА „СЕКОНД ТРИ“ САМО ЗА ДА ГО ВИДАМ ТЕЛОТО. ПОТОА НАЈДОВМЕ ДРУГ ПОГРЕБЕН СЕРВИС КОЈ Е ПОЕВТИН ЗА ТЕЛОТО ДА БИДЕ ПРАТЕНО ДОМА. ТОГАШ БУТЕЛ КОНТАКТИРАЛ СО ДРУГО ПОГРЕБНО ПРЕТПРИЈАТИЕ ДА ИМ КАЖЕ ДЕКА ВЕЌА СУМ ИЗБРАЛ САНДАЦИ ЗА ЖЕНА МИ ШТО НЕ Е ТОЧНО. ДЕНЕСКА МИ ПРАТИЈА МЕЈЛ ВО КОЈ НАВЕДОА ЛИСТА НА ДОКУМЕНТИ И ЌЕ МОЖАМ ДА ГО ЗЕМАМ ТЕЛОТО ИЛИ ДЕНЕС ИЛИ УТРЕ, ИЗЈАВИ АБУ БАКАР ПРЕД ПРОСТОРИИТЕ НА ПОГРЕБНОТО ПРЕТПРИЈАТИЕ.

Таму денеска со огромна тензија и едночасовни меѓусебни обвинувања дека Бутел АД прави опструкција да се транспортира телото на убиената мигрантка од Сиера Леоне Фатмата, претставници на организацијата „Секонд Три“ и сопругот на Фатмата Абубакар, се обидоа да издејствуваат телото на починатата жена да биде пренесено во нејзината татковина. Во канцеларијата на директорот беше тензично.

„Рекоа, ако им дадеме 11.500 евра, ќе ја завршат процедурата“

Претставникот на организацијата која работи со мигранти „Секонд Три“, Џовани Фонтана тврди дека погребното претпријатие работи на несоодветен начин.

– ПОБАРАВМЕ МНОГУ ПАТИ ДА НИ ДАДАТ ЛИСТА ОД ДОКУМЕНТИ И ЦЕНИ ПО СТАВКИ ЗА ДА ПОБАРАМЕ ОД НЕКОИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ ДА ПЛАТАТ ЗА ТРАНСПОРТОТ. ОД БУТЕЛ НИ БАРАА 11.500 ЕВРА И СЕКОЈ ПАТ КОГА БАРАВМЕ ДА ЈА РАЗДЕЛАТ ФАКТУРАТА ПО СТАВКИ, НЕ НИ ОДГОВАРАА. САМО ВЕЛАТ, АКО НИ ДАДЕТЕ 11.500 ЕВРА ЌЕ ЈА ЗАВРШИМЕ ЦЕЛА ПРОЦЕДУРА И НИШТО ПОВЕЌЕ. ВСУШНОСТ КОГА ТРЕБАШЕ ДА НИ БАРААТ ПАРИ БЕА ДОСТАПНИ. КОГА ТРЕБАШЕ ДА СИ ЈА ЗАВРШАТ РАБОТАТА, ГИ НЕМАШЕ, ИЗЈАВИ ФОНТАНА.