МЕЏИТИ : КОСОВСКИТЕ И АЛБАНСКИТЕ ГРАЃАНИ ЌЕ СЕ ЛЕКУВААТ ПО ИСТИ ЦЕНИ КАКО И МАКЕДОНСКИТЕ ДРЖАВЈАНИ, ТОА ЌЕ ИМ СЛЕДУВА И НА СРБИТЕ И ГРЦИТЕ

0
684

Министерството за здравство донесе одлука за израмнување на цените на здравствените услуги во Република Северна Македонија, како за државјаните на земјата така и за граѓаните од Косово и Албанија.Целта е граѓаните на овие земји да се третираат еднакво за здравствените услуги и да плаќаат колку македонските државјани, пренесе ТВ21.

„Косовските граѓани плаќаа двојни цени и тоа само во јавното здравство, а не во приватното. Дадовме наредба од Министерството за здравство ова да се израмни и да има исти цени како за државата, бидејќи всушност не доаѓаат странци во Македонија, тие се од Косово, особено за здравствени потреби. Презедов мерки и за граѓаните од Албанија кои доаѓаат и ги посетуваат болниците во Охридскиот регион“, изјави министерот за здравство Фатмир Меџити.Министерот Меџити рече дека тука нема да застане туку ќе побара билатерална соработка и со Србија и Грција.