(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Прекрасни фотографии од мајка со рисче на планината Јабланица

0
767

По подолг мониторинг на Програмата за заштита на балканскиот рис, која ја спроведува Македонско еколошко друштво (МЕД), сликана е мајка рис со младо на планината Јабланица.

МЕД досега преку методот фотозамки има слики од три риса на Јабланица, но ова е првпат да има слика од мајка со рисче.

– Сликите ги добивме од ловечкото друштво „Черн камен“ од Вевчани со кое соработуваме две години.

Ова е одличен податок кој покажува дека овој загрозен вид се размножува и надвор од неговото јадрово подрачје, а тоа е националниот парк Маврово – изјави Диме Меловски, раководител на програмата за заштита на балканскиот рис од МЕД.

Во рамките на Програмата за заштита на балканскиот рис постои мониторинг-мрежа составена од ловџии, шумари, ветеринари и љубители на природа, кои доколку видат или сликаат рис или жртва од рис, за тоа веднаш го известуваат во МЕД.

Примери за успешна соработка на Македонско еколошко друштво со ловечките друштва кои се концесионери во Западна Македонија се и сликите што ги имаме добиено од ловното друштво „Питон“ од Охрид на мајка со младо на Караорман во 2014 година.

Како и од друштвото „Екофазан“ од Кичево, кои на почетокот на оваа година ни испратија видео од мајка со младо забележани на преминот Буковиќ (Стража).