ЗАЕВ: ГЕРЕСХАЈМЕР КАКО НОВА СТРАНСКА ИНВЕСТИЦИЈА ОД 25 МИЛИОНИ ЕВРА ЌЕ ВРАБОТИ 400 ЛУЃЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

0
231

“Инвестицијата на Гересхајмер е многу важна од областа на здравството и фармацијата и како држава нѐ става на мапата на производители на медицински амбалажи што се користат насекаде во светот. Оваа фабрика ја најавивме во 2019 година, денешното пуштање во употреба на инвестицијата е само дел од севкупните планови за инвестирање на Гересхајмер. Инвестицијата во оваа фаза е 25 милиони евра. На среден рок предвидено е да се отворат 400 работни места, а компанијата има сериозни планови и за натамошно проширување” – изјави премиерот Зоран Заев на официјалното отворање на фабриката, на која присуствуваа и вицепремиерот Фатмир Битиќи, министерот за здравство, Венко Филипче и директорот на Дирекцијата на ТИРЗ, Јован Деспотовски.

Премиерот Заев истакна дека ова е прва фабрика на германската компанија во Југоисточна Европа, а Северна Македонија е избрана како поволна бизнис-дестинација во конкуренција со земјите од соседството, поради политиките на Владата, како и членството во НАТО што значи зголемена сигурност, стабилност и атрактивност за странските инвестиции.

“Компанијата Гересхајмер најавува и втор инвестициски циклус за производство на стаклени шприцови за медицински цели. Ова ќе биде најголема поединечна инвестиција во историјата на Северна Македонија од областа на медицината и фармацијата” – изјави премиерот Заев и додаде дека висококвалификуваниот кадар на компанијата, претежно инженери, имаат двојно повисоки плати од просечната.