ВО ПРЕГОВАРАЧКАТА РАМКА НЕ ТРЕБА ДА СЕ ВНЕСУВААТ БИЛАТЕРАЛНИ ПРАШАЊА, ЗАЕВ: НЕМА ДА ДОЗВОЛИМЕ ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ ДА СТАНАТ ПРЕГОВОРИ СО УЦЕНИ ОД БУГАРИЈА

0
735

“Европските интеграции не смеат да бидат заложник на билатерални прашања. Преговорите со ЕУ не смеат да се претворат во преговори со Бугарија. Нашиот напредок во ЕУ интеграциите првенствено треба да зависи од домашните реформи врзани со поглавјата, законодавството на ЕУ и постигнување на европските стандарди.

Европските лидери мора сериозно да земат предвид дека бескрајните и повторувачки разочарувања неминовно им ја отвораат вратата и ги охрабруваат евроскептиците. Токму затоа ЕУ мора да изнајде формула како да го одржи зборот и да го продолжи проширувањето на Западен Балкан.
Покажавме храброст и искрена волја за решавање на билатералните односи преку взаемно почитување и заштита на националното достоинство.
Во преговорите или во рамката не треба да се внесуваат билатерални прашања. Тоа е опасен преседан, и тоа е став кој го делат сите останати земји-членки на ЕУ.
Македонскиот национален идентитет едноставно е невозможно да биде предмет на преговори. Никој и со ниту еден акт не смее да ги доведе во прашање човечкото достоинство, еднаквоста и солидарноста, владеењето на правото, човековите права.”
-ФБ СТАТУС НА ПРЕМИЕРОТ ЗОРАН ЗАЕВ