ССМ: НАД 80 ИЛЈАДИ ПОПЛАКИ ЗА НЕИСПЛАТА НА ПЛАТИ И ОТКАЗИ БЕЗ СООДВЕТНИ ПОСТАПКИ ГОДИНАВА

0
207

Или за неисплатени плати или за откази без постапки, дури 80 000 поплаки за прекршување на работничките права пристигнале на адресата на Сојузот на синдикати, потврдуваат оттаму. Првиот човек на ССМ, Дарко Димовски вели дека кај повеќето имало некоја интервенција и контакт со инвеститорот. Има поплаки и за исплата на плати под минималецот

“Некои не’ послушаа, поведовме дури и судски постапки, а за останатите се обративме до Државниот инспекторат за труд. Се постапува, редовно не’ известуваат, добиваме каде се врачени решенија и каде се исплатени глоби. Најголем дел од работниците со тие решенија се вратени на работа, онаму каде што не се вратени ССМ им овозможува бесплатна правна помош, ги застапува пред судовите за да докажат дека им се нарушени тие работнички права” – изјави Дарко Димовски, претседател на ССМ.

Во периодот од јануари и март 2021 година, Државниот инспекторат за труд направил 3.738 надзори по претстваки пријавени од граѓани кои што сметаат дека им е повредено одредено право од работен однос или право за заштита и безбедност при работа. Покрај овие вонредни надзори, има 541 контролен надзор и 267 редовни надзори.