СЛОВЕНЕЧКИОТ ПРЕМИЕР ЈАНША СЕ СООЧУВА СО НОВО ГЛАСАЊЕ НЕДОВЕРБА БЕЗ ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО

0
230

Гласањето во парламентот на Словенија е најновата криза за борбениот 62-годишник, познат по неговата поддршка за поранешниот американски претседател Доналд Трамп и неговите отворени објави на Твитер.

Четири опозициски партии од левиот центар го иницираа обидот за импичмент, тврдејќи меѓу другото дека Јанша лошо управувал со одговорот на корона вирусот во земјата.

Бидејќи нацијата од два милиони се соочува со релативно висок процент на смртни случаи од пандемија во споредба со другите земји на ЕУ, рејтингот на јавното одобрување на премиерот падна на најниската точка од неговото стапување на власт во март 2020 година.

Критичарите на Јанша велат дека неговите потези против медиумите што тој ги смета за непријателски, особено прекинувањето на финансирањето, што исто така го привлече вниманието на Брисел.

Илјадници се собраа за време на протестите во центарот на Љубљана од крајот на минатиот месец. Со транспаренти на кои пишуваше “Стоп за диктаторот” и “Слобода за народот”, тие бараат нови избори.

“Основите на правната држава се повеќе се напаѓаат” – изјави за АФП организаторот на протестот, Јаша Јенул.

Протестите означуваат точка на кршење, лакмусов тест, покажувајќи засилено движење на граѓанското општество, изјави за АФП професорот по социјална психологија на Универзитетот во Љубљана, Владо Михелјак.

Исходот од гласањето за импичмент – првично се очекуваше во вторникот, но сега е одложено за следната недела – е на острицата на ножот.

Бидејќи коалицијата на Јанша околу неговата Словенечка демократска партија (поврзана со ЕПП) нема мнозинство во 90-члениот парламент, одлуките на неколку независни пратеници ќе бидат клучни.

Фрагментираната левоцентристичка опозиција не успеа да го помине предлогот за недоверба во Јанша во февруари.