РЕШЕНИЕТО НЕ Е ВО НОВИ ГРАНИЦИ, СО НОН-ПЕЈПЕРИ ИЛИ ИЛИРИДА, ЗАЕВ: ЕУ ТРЕБА ДА ГИ ПОТТИКНЕ ЕВРОИНТЕГРАЦИСКИТЕ ПРОЦЕСИ ВО РЕГИОНОТ

0
1016

“Феноменот на нон-пејперите и сега овој проект за Илирида кој повторно се иницира, се промотори на националистичките политики во регионот, и не само во регионот кога затајува Европа” – оцени премиерот Заев во интервју за ТВ Клан Македонија.

“Тоа е сигнал и за Бугарија и за Брисел дека треба поинтензивно да го продолжат процесот на интеграција на регионот во ЕУ. Тоа е исполнување на долгот кон Западен Балкан, а кон Северна Македонија тој долг е поголем 10 пати. Северна Македонија е пример за земја која со својот концепт “Едно општество за сите” ги обедини сите различни етнички заедници. Ние сме пример и за решавање на регионалните и соседските прашања. Горд сум на тоа што премиерката на Србија Брнабиќ вели дека Договорот од Преспа е модел и за решавање на отворените прашања меѓу Србија и Косово. Дополнително треба да ја засилиме иницијативата за регионалната соработка, но повторувам: Одговорот на проектите за големи држави и нови граници на Балканот треба да го даде ЕУ со засилување на евроинтеграциските процеси за регионот” – рече премиерот Заев.