ОСНОВАНИ СОМНЕЖИ И ДОКАЗИ ПРОТИВ АВСТРИСКИОТ КАНЦЕЛАР КУРЦ: ВМЕШАН ВО ВИСОКА КОРУПЦИЈА И КЛИЕНТЕЛИЗАМ ВО НЕГОВАТА ВЛАДА

0
244
12.05.2021, Österreich, Wien: Sebastian Kurz (ÖVP), Bundeskanzler von Österreich, spricht mit Journalisten vor dem Ministerrat im Bundeskanzleramt in Wien. Die österreichische Justiz ermittelt gegen Bundeskanzler Sebastian Kurz wegen möglicher Falschaussage vor dem Ibiza-Untersuchungsausschuss des Parlaments. Das gab der Regierungschef von der konservativen ÖVP am Mittwoch bekannt. Foto: Helmut Fohringer/APA/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

Обвинителството на Австрија за економски прашања и корупција откри нови докази во истрагата за корупција против канцеларот Себастијан Курц. Тоа е во врска со негов разговор кој датира од 2016 година.

Според пораките помеѓу тогашниот министер за надворешни работи, Курц и шефот на канцеларијата на министерството, Томас Шмид, тој го зголемил буџетот на министерството, наводно без знаење на тогашниот министер за финансии, Рајнхолд Митерлехнер.

“Добивте зголемување на буџетот од 30%! Ние го сторивме тоа само за вас. Повеќе од 160 милиони евра повеќе!” – рекол Шмид во пораката до Курц. За ова Шмид му се пофалил и на сегашниот министер за финансии Гернот Блумел, кој во тоа време беше шеф на партијата ОВП во Виена.

Обвинителството соопшти дека пораката може да биде значајна за да се разбере назначувањето на Шмид за шеф на државната холдинг компанија во Австрија 3 години подоцна и дека е индиција за потенцијална размена на услуги меѓу нив.