НЕКОИ РЕГИОНАЛНИ СИЛИ СЕ ОБИДУВААТ ДА ЈА ДЕСТАБИЛИЗИРААТ ЕУ ПРЕКУ БАЛКАНОТ, МАКРОН: ЕВРОПА ЌЕ ПОСТИГНЕ МИР АКО ЈА ЗАЈАКНЕМЕ ЕКОНОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

0
548

Францускиот претседател Емануел Макрон ја повика ЕУ да инвестира во Западен Балкан поради вклучување на регионалните сили кои сакаат да ја дестабилизираат.

“Денес има нови тензии во тој регион. Историјата таму се повторува, а понекогаш е и трагично” – рече претседателот Макрон.
Тој најави европска конференција во јуни следната година за време на француското претседателство со ЕУ.

“Денес имаме посебна одговорност кон Западен Балкан. Мораме да водиме политика на повторно застапување и инвестиции за да ја зајакнеме економската интеграција во регионот и да се бориме против вмешаноста и манипулацијата на некои регионални сили кои сакаат да ја дестабилизираат Европа преку Балканот” – рече Макрон.

“Мислам дека оваа политичка и економска работа на Западен Балкан е вистинско прашање на суверенитет за нашата Европа бидејќи Европа нема да може да постигне мир во следните 50 години ако го оставиме Западен Балкан во сегашната ситуација” –  смета Макрон.