ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ И КОЛЕКТИВНАТА ЗАШТИТА ОД КОРОНАТА СЕ НАШИ ПРИОРИТЕТИ, ФИЛИПЧЕ: СО НОВИТЕ МЕРКИ НЕ ГО ДЕЛИМЕ НАРОДОТ ТУКУ ГИ ШТИТИМЕ ГРАЃАНИТЕ, ЗДРАВСТВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ И ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ

0
206

“Јавното здравје и колективната заштита се приоритет, а мерките кои се донесени се исклучиво во таа насока. Тие не го делат народот како што изненадувачки изјави лидерот на опозицијата, туку се нужни за заштита на граѓаните, здравствените работници и самиот здравствен систем. Овие мерки се применуваат во многу држави и веќе даваат резултат.

Забраната за движење во шуми не го дели народот на планинари и оние кои не планинарат, тоа е заштита од пожари. Условот за запишување во училишта на децата со примена вакцина не е поделба на децата туку нивна заштита од болести и епидемии.
Ничие лично право не е над правото на колективна заштита на здравјето на граѓаните.
Барам максимална одговорност од сите, делта сојот брзо се шири. Податоците и трендовите кои ги имаме се многу сериозни. Апелирам на доследно почитување на постоечките мерки за заштита и масовна вакцинација.”
-ФБ СТАТУС НА МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, ВЕНКО ФИЛИПЧЕ