АКТИВНО РАБОТАТ НАШИТЕ ТИМОВИ СО БУГАРИЈА ЗА ПОЧЕТОК НА ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ, ЗАЕВ: ГИ КОРИСТИМЕ СИТЕ СРЕДБИ СО БУГАРСКИ ОФИЦИЈАЛНИ ПРЕТСТАВНИЦИ ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ КОНСЕНЗУС ВО ЕУ

0
204

Премиерот Зоран Заев денеска најави интензивирање на средбите со бугарските власти во насока на постигнување решение за спорот со Бугарија пред јунскиот самит на Европската Унија, за кој постои оптимизам дека ќе биде дадено зелено светло за одржување на првата меѓувладина конференција. Заев рече дека во периодот до 22 јуни ќе се одржат многу состаноци. Ги спомена самитот во Анталија на 17 јуни и самитот на НАТО во Брисел на 14 јуни.

“Верувам дека и билатерално ќе се видиме затоа што нашите министри за надворешни работи со своите тимови соработуваат, го доразвиваат планот за соработка. Се работи за секторскиот план од сите области, верувам дека ќе го утврдиме до крај. Јас дури верувам дека може да се одржат и меѓувладината конференција во претстојниот период, а во меѓувреме да се усвојат сите потребни работи” – нагласи Заев.

Додаде дека интензивирањето на состаноците и приближувањето до решение, може да биде од помош, за тоа гласно ДА, кое се очекува на 22 јуни за одржување на првата меѓувладина конференција.

“Пред нас е значаен период, верувам дека можеме да ги искористиме до максимум сите можни средби за да постигнеме евентуален успех” – нагласи премиерот.

Северна Македонија и Бугарија ги приближуваат позициите врз основа на португалскиот предлог за решавање на спорот, кој неодамна им беше презентиран и на двете страни.