AД-ХОК ТЕЛОТО Ѝ “ЧУВА ГРБ” НА ПРОПАГАНДАТА!?

0
915

Борбата ќе биде тешка, но ако за Груевски е “се или ништо”, зошто би било поинаку и за слободољубивите? Уште колку долго би издржале под режим? Што треба повеќе да се случи за обединувањето околу целите и вредностите да биде бескомпромисно?

Пишува: Ида ПРОТУГЕР ВЕЉКОВИЌ

Ги гледав вестите на Сител на првиот ден по формирањето на ад-хок телото, практично на стартот на процесот на мониторинг на медиумите. Ништо не навестуваше некаква промена. Редовната рубрика “плукање по непријателот” ја водеше истиот новинар задолжен за “нарачките” од Илинденска бр. 2, со една промена, додека се емитуваше прилогот, одеше кајрон со наслов: “уреднички коментар”.

Потоа се емитуваше прилог дека општина Карпош “водена од ГРОМ и ДПМНЕ има повеќе проекти од сите три општини на СДСМ заедно, Струмица, Куманово и Центар”. Додуша во прилогот никаде не беа споменати проекти, туку всушност се работело за најмногу реализирани тендери, т.е. јавни набавки. Значи општина Карпош имала најмногу тендери, а долу на екранот оди кајрон со наслов: “Општина Карпош со најмногу проекти”.

Натаму, прес конференција на СДСМ од која се емитуваше само изјава на Петре Шилегов, грубо налепени тонски парчиња без некој логичен след, тотално да не се разбере за што станува збор и притоа, ако одел кајрон со кус опис за настанот тоа било секунда, затоа што во најголемиот дел од изјавата немаше никаков потпис за човекот што зборува и за тоа што тој зборува.

Веднаш по изјавите, оди читање на реакција на ДПМНЕ, уредно, со кајрони, телопи и се разбира подолга од секундите посветени на пресот на СДСМ и од која, конечно, разбрав за што бил пресот на СДСМ. Значи балансирано известување практично како што толкува оваа телевизија е да посветиш исто толку секунди на владејачката и опозициската партија (иако овде повторно беше временски неизбалансирано во корист на владејачката партија), со тоа што од опозициската ќе пушташ лепени изјави без логичен след и контекст, а за владејачката, фино структуриран текст поткрепен со телопи и кајрони.

Целата колумна ОВДЕ