НИКОЈ НЕ ГО КУПУВА НОВИОТ РУСКИ АЈФОН

0
816

Смартфонот AYYA T1, кој е промовиран како руска алтернатива на iPhone на Apple и чини околу 200 долари, не е премногу популарен.

Од неговото лансирање во октомври 2021 година, продадени се само 905 телефони AYYA T1. Ова се информации добиени од неименувани извори блиски до трговците на мало во Русија.

Ова претставува околу 18% од вкупно 5000 телефони AYYA T1, кои беа произведени за рускиот пазар во фабриките во Кина.

Телефоните ги произведе Smartecosystems, дел од рускиот конгломерат Rostec, а во моментов се продаваат со попуст од 50% (околу 170 долари) преку онлајн продавницата Yandex.

По изглед, AYYA T1 наликува на iPhone. Има заоблени рабови и доаѓа со посебен безбедносен режим кој им овозможува на корисниците да ги исклучат камерата и микрофонот на уредот преку страничното копче.

Иако помалку од 1.000 телефони AYYA T1 беа продадени на мало, околу 2.000 службеници од безбедносните сили и персоналот на агенцијата за нуклеарна енергија го добија телефонот.

Веста за слабата продажба на телефонот AYYA T1 дојде неколку дена откако Кремљ им препорача на руските власти да престанат да користат Apple iPhone поради загриженост за безбедноста на информациите.

Извор : GSM