ЏАФЕРИ – ЈАЌИМОВИЌ : БЛИСКИ ОДНОСИ И СОРАБОТКА ВО ФУНКЦИЈА НА ГРАДЕЊЕ ПОБЕЗБЕДНА И ПОПРОСПЕРИТЕТНА ИДНИНА ЗА ДВЕТЕ ЗЕМЈИ

0
155
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, денеска оствари средба со амбасадорот на Босна и Херцеговина, Н.Е. Драган Јаќимовиќ.

На средбата беа потврдени блиските односи и севкупната развиена соработка меѓу двете земји. Воедно, беа разменети мислења за актуелните политички состојби во двете држави, при што премиерот Џафери го реафирмираше интересот на Северна Македонија за стабилност, развој и просперитет на Босна и Херцеговина, како и заеднички успех во процесот на европската интеграција на двете земји и на регионот во целина.

Амбасадорот Јаќимовиќ ја искористи можноста и да му честита за изборот за претседател на Владата на Џафери и воедно изрази надеж дека досегашната плодна соработка со него како претседател на Собранието, ќе продолжи со ист интензитет и во новата функција, а во насока на натамошно развивање на билатералните односи.

Xhaferi – Jaqimovic: Marrëdhënie të afërta dhe bashkëpunim në funksion të ndërtimit të një ardhmërie më të sigurt dhe më prosperuese për të dyja vendet

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, sot zhvilloi takim me ambasadorin e Bosnjë dhe Hercegovinës, SH.T. Dragan Jaqimoviq.

Në takim u konfirmuan marrëdhëniet e afërta dhe bashkëpunimi i zhvilluar në përgjithësi mes dy vendeve. Njëherazi, u këmbyen opinione për situatat aktuale politike në të dy shtetet, me ç’rast Kryeministri Xhaferi e riafirmoi interesin e Maqedonisë së Veriut për stabilitetin, zhvillimin dhe prosperitetin e Bosnjë dhe Hercegovinës, si dhe suksesin e përbashkët në procesin e integrimit evropian të të dy vendeve dhe të rajonit në tërësi.

Ambasadori Jaqimoviq e shfrytëzoi rastin edhe për ti drejtuar Xhaferit urime për zgjedhjen për Kryetar të Qeverisë dhe gjithashtu shprehu shpresë se bashkëpunimi i deritanishëm i frytshëm me të si Kryetar i Kuvendit, do të vazhdojë me të njëjtin intensitet edhe në pozitën e tij të re, a në drejtim të zhvillimit të mëtejshëm të marrëdhënieve dypalëshe.