Џабир Дерала : Новиот Заев им покажа заби на криминалците!

0
807

Најновото скандализирање на јавноста поради вокабуларот на Зоран Заев не може да биде подобра илустрација за тоа како се заменуваат тезите и вниманието се (пре)насочува подалеку од суштината. Несреќниот избор на зборови и квалификации на премиерот се сигурно важна тема и покажуваат дека на сите им е потребна едукација, без оглед на нивната позиција во општеството и системот. Особено важно е да се знае дека не е доволно да се извините, пред да кажете нешто, за тоа да не биде сфатено како навредлив или дискриминирачки говор. Тоа не важи само за Заев, туку за секој што се појавува на јавната сцена. Но, интересна е селективноста на окото на јавноста и леснотијата со која криминалците успеваат да ја задржат доминацијата во јавниот дискурс.

Навистина, Премиерот експресно се извини за проблематичниот избор на зборови. Во своето извинување, тој уште еднаш ја потврди својата јасна определба дека и понатаму ќе се бори за правата на ЛГБТИ заедниците. Потврдата не е само вербална, туку доаѓа по низа конкретни чекори на поддршка на ЛГБТИ правата и не само на тие права, во едно општество кое режимот го подели и „испарцелизира“, а системот го искористи за да ги задои луѓето со безумна омраза по сите основи. Без оглед на политичката цена, видовме безброј гестови и постапки што докажуваат дека цел еден премиер навистина има намера да изгради едно општество за сите, што е реткост, да не кажеме позитивен исклучок во целиот балкански регион. Што е тоа, ако не добра вест?

Може да се каже дека и во самото извинување се гледа простор за продлабочена едукација и сензибилизирање. Но, кој тоа таму се скандализира и брани некои права? Освен оние од кои може и треба да се очекува реакција, луѓе со кредибилитет и посветеност, на хајката се „залепи“, повторно успешно, целата агитпроп машинерија на криминалната Фамилија. Онаа, поврзана и финансирана од антидемократските центри на моќта и во земјата и надвор од неа…

Целата колумна на Џабир Дерала ќе може да ја прочитате ОВДЕ