Џабир Дерала : Апасиев веројатно страда од растројство, некој итно треба да го прегледа!

0
594

Колку и да изгледа неважен и дека не треба да му се придава значење, оваа состојба во која се наоѓа Апасиев станува благо загрижувачка. Редно е некој сериозно да се зафати со менталната и психичката состојба на ликови што се на одговорни функции во државата. Дијагнозата за Апасиев им е очигледна и на лаици. Хистеричен, неурамнотежен и непресметлив е овој лик. Постојат законски рамки според кои функционерите може да се подложат на лекарски преглед за утврдување на нивните психофизички способности да ја извршуваат својата функција.

Ако на Апасиев му треба помош, постојат соодветни здравствени установи кои ќе се погрижат да ги ублажат последиците од неговото растројство. Се разбира, доколку се утврди дека Апасиев не е во состојба на психичко растројство, тогаш случајот мораат да го преземат судските инстанции. Апасиев е или длабоко пореметен и растроен човек, кој не може самиот себеси да се контролира, или е екстремен радикал за кого веќе постојат индикации дека извршил повеќе различни противзаконски дејствија. Апасиев е клинички или правен случај. Или и двете…

Бескрајната низа лаги, клевети, вулгарности, закани и говор на омразата што ги истура во јавноста веќе со години не може да се толерираат до бескрај. Се разбира, тој не е единствен ваков лик, па затоа нему треба да му прават друштво уште неколку ликови од политичката сцена. Мета на Апасиев и таквите како него се активисти, новинари, експерти, политичари и други. Нивниот речник е грд и потпалувачки, со што може лесно да предизвикаат насилни инциденти. Со својот потпалувачки говор поттикнуваат ширење на омраза по повеќе основи, што е спротивно на Кривичниот законик.