ЉУБЧО ЗА БУГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЈА : ЗА ПРВ ПАТ ПО ДОЛГО ВРЕМЕ ВО МАКЕДОНИЈА ПОЧНАА ДА СЕ СЛУШААТ БУГАРСКИ ПЕСНИ ПО КАФАНИ, ЗАЕВ И БОРИСОВ НАПРАВИЈА СПОМЕНИК НА БУГАРСКИ ГЕНЕРАЛ ВО ДОЈРАН, И СЕТО ТОА СО ВЕТОТО СЕ УПРОПАСТИ

0
368

– Со доаѓањето на Заев на власт, за прв пат по речиси 1 век почнаа пак да се пеат бугарски песни по кафани, особено во рестораните во Паланка, Делчево и Струмица, нешто што беше научна фантастика во Македонија во комунизмот и во транзицијата потоа. Се направи споменик на бугарски генерал во Дојран, почнаа да се печатат книги во кои историски личности беа означени како бугари, и сето тоа се упропасти со ветото. Сега пак ќе ни требаат 10 години најмалце тоа да го вратиме.