Јебала вас двојазичност!

0
1347

Татко ми беше спикер на радио Скопје.

Мајка ми хрватица.

Послем потресот из шеестреќа, ме чувал дедо ми у Хрватска. Прв јазик шо сум го прозборел бил хрватскиот.

Пошо и брат ми го чувал, и двуицата, ка шо викат у Кавадарци, си зборевме некоја варијанта на некој спрско-хрватски, као на пример „шта ти је текнуло“. Никад меѓусебно не сме праеле муабет на македонски.

Татко ми пиздеше. Синојте не му зборат македонски, а тој гласот шо влегуе у сите домаќинства.

Послем завршив англиски, живеев у Лондон долго време, поише од денот бев без македонски.

Сеа од трите јазици праам пари, тоа ми е живејачката.

Така шо, минимум стандард за мене е тројазичност.

Максимум стандард, колку шо може детски ум да абсорбира.

И коа ќе видам како од двојазичност се плашат луѓе шо им завршуе презиме на „иќ“, и дома си зборат српски, интестинално се активирам и стануем пречистителна станица.

Јебала вас двојазичност!

Фејсбук статус на Лазар Попов