ЈАНКО БАЧЕВ ГО БУЦКА ИВАНОВ ДА СЕ ИЗГЛУПИРА ЗА ПОСЛЕДЕН ПАТ И ДА ГИ ПОМИЛУВА НАПАЃАЧИТЕ ОД КОЛЕЖОТ НА 27-МИ АПРИЛ!

0
1364

Единствена Македонија очекува од претседателот Иванов да ги помилува уставобранителите кои се осудени на затворски казни од преку двеста години само затоа што влегоа во Собранието со силна верба дека го бранат уставниот поредок.

Иванов има и силна морална обврска да даде помилување оти при давањето на мандатот на Заев бараше гаранции токму за она за што сега се водат постапки против уставобранителите со што ја потврди општествената опасност за уставниот поредок.

Единствена Македонија со барањето за помилување всушност го реафирмира својот став од 21 јануари 2018 кога побара од Иванов, Заев и Мицковски на лидерска средба да ја договорат формата за слобода на уставобранителите – преку претседателот со помилување или преку Собранието со амнестија за што поднесовме во Собранието и готов законски текст за амнестија кој остана закочен кај Талат Џафери само затоа што стоеше фуснота дека не го признаваме Џафери се до уставна оценка на одлуката за неговиот избор од страна на Уставниот суд.

Единствена Македонија верува дека Иванов барем на крајот на мандатот ќе се охрабри и ќе ги помилува уставобранителите кога веќе се уплаши да влезе во битка за одбрана на името преку механизмите на Обединетите нации каде ќе ја добиеше подршката на Русија и Кина со што се отвораше патот за проблематизирање на усвоената промена на името во Обединетите нации.