ШОК ЗА ЛОЗАРИТЕ, УШТЕ ЕДЕН СВЕТСКИ УСПЕХ НА ВЛАДАТА НА ГРУЈО: Винарската визба „Повардарие” оди во стечај!

0
1655

Винарската визба ,,Повардарие,, од Неготино оди во стечај. Ова е шок за лозарите кои најавуваат блокади заради неисплатени обврски кон нив, пренесува порталотАко.

Шок и неверување во Тиквешијата по информацијата дека во среда за ВВ ,,Повардарие,, од Неготино најверојатно ќе сеобјави дека оди во стечај. Тогаш е закажано рочиште за отворање стечајна постапка за „Повардарие“, а по која треба да одлучува Основниот суд во Велес. Револтираните лозари велат дека нема да го дозволат тоа и дека ќе ја блокираат сите институции што е потребно.

„Имаме информација дека по барање на Царинската управа е закажано рочиште на кое треба да се отвори стечај за „Повардарие“. Тоа не е во ред, бидејќи визбата годинава откупи 31 милион килограми грозје и со долгот од минатата година им должи на лозарите над 5 милиони евра. Затоа се одлучивме во среда да го блокираме судот во Велес“- изјави првиот човек на регионалниот сојуз Агротиквешија, Љупчо Аризанов.

Тој вели дека со блокада на судот ќе се обидат за момент да го одложат стечајот на винаријата, затоа што неготинскиот поддрум на лозарите им должи околу 5 милиони евра за предадено грозје од годинашниот род. Аризанов потсети и дека сите откупувачи се придржувале кон договореното за дел од грозјето да исплатат пари до Нова година.

-Ако Повардарие отиде под стечај, од неговата распродажба прво ќе бидат наплатени долговите спрема кредиторите, а тоа значи дека нема одговор кога ќе добиеме надомест ние лозарите“-велат тие. Инаку, пред два месеца меѓу лозарите проструи веста дека од страна на фирмата Дејон АС – Велимир увоз извоз ДОО Скопје, била побарана стечајна постапка за неготинскиот подрум, но од ,,Повардарие,, тогаш смируваа дека се работи за фирма кон која винаријата имала мал заостанат долг кој за кратко бил подмирен и се повлекол предлогот за стечај.

Сега оваа најнова вест вистински ги разгневи производителите на грозје кои го предадоа својот род во неготинската винарија. Откако ја слушнаа веста ,веднаш почнаа да се организираат за протести, велат, нема да дозволат да им пропаднат парите кои им ги должи оваа винарска визба.