ШОКАНТНО: ЈОХАНЕС ХАН во интервјуто за Радио Слободна Европа на два пати беше запрашан за тоа дали Груевски има капацитет да организира демократски и фер избори, и на два пати во одговорот се правеше удрен со мокра чорапа!

0
1129

johanes-han

Дали клучната точка е кога Груевски ќе ја напушти премиерската функција? Дали мислите дека тој тоа треба да го направи?

Го имаме договорот од 2 Јуни, кој содржи многу точки и едно од тековните прашања беше идната организација на владата до изборите. Јас разбирам дека разговорите се во тек и на двете страни е да дојдат до решение. Тоа зависи од нив. Она што е договорено и до што треба да се држат е да има избори до крај на април. Ние како ЕУ институција, како Eвропска Kомисија, во меѓувреме работевме на извештај и издадовме извештај за што генерално треба да се направи за да се подготват фер и транспарентни избори. Почнавме да работиме врз тоа и другите партии треба да работат на тоа, да го усвојат, а за тоа како индивидуално ќе решаваат зависи од нив. Но важно е да има договор.

Кое е вашето мислење за демократскиот капацитет на Груевски? Дали тој треба да остане на власт и покрај сите инкриминирачки материјали од прислушуваните телефонски разговори?

Моето разбирање е дека треба да и помогнеме на оваа земја да развие оддржлива демократска култура и затоа е многу важно да се подготват фер и транспарентни избори и тогаш е на луѓето да решат за нивните лидери за тоа кој ќе ја води оваа земја. Кој треба да владее со неа и затоа верувам дека во рацете на луѓето е да решат за нивното лидерството.