ШОКАНТЕН СКАНДАЛ: На официјалниот веб сајт на грчкото министерство за надворешни работи, пишува дека македонската нација е измислена од Тито со помош на фалсификување на историјата за да излезе Југославија на Егејско Море!

0
1329

На официјалната веб страница на грчкото МНР, има шокантна сторија  во која се објаснува проблемот со името со нашата земја, и во тој текст има параграф во кој се вели:

– “Спротивно на историското минато, БЈРМ прогласи независност во 1991-ва, базирајќи го своето постоење како независна држава на вештачки создадена т.н македонска нација која беше како идеја култивирана на база на фалсификување на историјата и експлоатација на античка Македонија чисто од политички причини и профит”.

Понатаму се вели дека Тито ја создал македонската нација со цел да ја обедини некогашната Македонија за да излезе Југославија на Егејско Море.

Еве го тој дел во оригинал на англиски како што е на сајтот на грчкото МНР:

The roots of the name issue go back to the mid-1940s, when, in the aftermath of the Second World War, Commander in Chief Tito separated from Serbia the region that had been known until that time as Vardar Banovina (today’s Former Yugoslav Republic of Macedonia), giving it the status of a federal unit of the new Socialist Federal Republic of Macedonia, renaming it, initially, the “People’s Republic of Macedonia”, and, later, the “Socialist Republic of Macedonia”. At the same time, he started to cultivate the idea of a separate and discrete “Macedonian nation”.

Tito of course had many reasons for making these moves, the main one being to lay the foundations for future Yugoslavian territorial claims in the wider region of Macedonia and secure an opening on the Aegean. Tito’s intentions in the wider Macedonian region had been confirmed as early as 1944, when he declared publicly that his goal was to reunify “all the sections of Macedonia that were broken up in 1912 and 1913 by the Balkan imperialists.”

Against this historical background, the Former Yugoslav Republic of Macedonia declared its independence in 1991, basing its existence as an independent state on the artificial and spurious notion of the “Macedonian nation”, which was cultivated systematically through the falsification of history and the exploitation of ancient Macedonia purely for reasons of political expediency.

Ова е неверојатен скандал, не само што се оспорува името на една земја туку се оспорува и идентитетот на цел еден народ и тоа не од некоја маргинална партија туку од официјалната влада на Грција. Ова е неверојатно лудило!