Шилегов: Груевски предлага мнозински модел за да ги заштити своите автократски тенденции

0
1178

Предлогот на премиерот, Никола Груевски, постојниот пропорционален изборен модел да се замени со мнозински систем на гласање, би резултирал со доминација на две политички партии, велат од СДСМ. Од таму и понатаму сметаат дека една изборна единица во Македонија и најдоброто решение за демократизација на земјата.

P.Silegov-540x338

Портпаролот на СДСМ, Петре Шилегов, за „А1он“ вели дека Груевски го предлага мнозинскиот модел затоа што „нема демократски капацитет да разбере дека во државаа има луѓе кои размислуваат поразлично од големите партии“.

– Нашиот став и понатаму е една изборна единица. Со тоа потврдуваваме дека СДСМ не е само декларативна во своите заложби за демократизација на Република Македонија, без оглед дали тоа одговара на нашите партиски интереси. Таквиот систем ќе може да донесе валоризација на секој поединечен глас на граѓаните. Предлогот на Никола Груевски за враќање на мнозинскиот систем кој поради аномалии веќе го напуштивме во 1998 година, всушност само го потврдува неговиот автократски и диктаторски карактер. Ако се прифати таквиот предлог тој иде исклучиво во интерес на големите политички партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ меѓутоа нема да ја отслика и нема да даде реална слика на демократските потреби на Македонија како држава и како општество – вели Шилегов.