ЧОВЕЧКИ ПРЕДОК ЖИВЕЕЛ ЗАЕДНО СО ДИНОСАУРУСИТЕ

0
458

Користејќи нов пристап, научниците дошле до интересни заклучоци за времето кога првпат се појавиле плацентарните цицачи, а со нив и заедничкиот човечки предок.

Неодамнешната анализа на научниците од Универзитетот во Бристол во Велика Британија и Универзитетот во Фрибург во Швајцарија можеби ќе ја реши дебатата за тоа дали карактеристиките што ги дефинираат плацентарните цицачи се појавиле пред или по времето на истребувањето на диносаурусите.

Истражувањето посочува на отсуството на фосили од плацентарни цицачи пред масовното истребување пред 66 милиони години. Сепак, податоците за молекуларниот часовник на човекот укажуваат на лоза на плацентарни цицачи кои се протегаат до диносаурусите. Научниците користеле нов пристап на статистичка анализа за да утврдат дека најраните форми на плацентарни цицачи најверојатно коегзистирале со диносаурусите во краток период.

Врз основа на податоците од 380 семејства на плацентарни цицачи, истражувачите процениле дека 21,3 отсто од нив би можеле да потекнуваат од историскиот период во кој живееле диносаурусите. Тие ги вклучуваат групите од кои се појавиле приматите, кучињата, мачките и зајаците.

Научниците сметаат дека статистичкиот модел обезбедува поголема точност во споредба со потпирањето на фосилните остатоци, особено кога има ограничен број фосили на располагање.