ЧОВЕКОВ НЕ РАЗБИРА ДЕКА НАЦИОНАЛИЗМОТ И АЛБАНОФОБИЈАТА НА ВМРО-ДПМНЕ ГО НАПРАВИ ОВА – МИСАЈЛОВСКИ : НАЈГОЛЕМ ПРОЦЕНТ ОД АЛБАНСКИТЕ ПОЛИТИЧАРИ КОИ ВО КАМПАЊАТА ИЗЛЕГОА ПРОТИВ ВЛАСТА, СЕГА ЌЕ БИДАТ ДЕЛ ОД ИСТАТА

0
643

Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Владо Мисајловски, во неговото гостување во „Патот кон“ на ТВ Алсат, коментирајќи за евентуалното влегување на Алијансата за Албанците во Владата истакна дека многу е лошо што во Парламентот скоро и нема да не останува албанска опозиција, а најголем процент од албанските политичари кои во кампањата излегоа против ДУИ и против власта сега ќе бидат во власта.

„ Многу е лошо што скоро и нема да остане албанска опозиција во Собранието, но и во општеството. Ќе остане само БЕСА со 2 пратеници, бидејќи едниот од нив веќе замина Такашто најголемиот процент на албански политичари што во кампањата излегоа и против ДУИ, но и против власта сега ќе бидат во власта“, истакна Мисајловски.

Според него влегувањето на Алијансата за Албанците во владата е многу погрешна одлука бидејќи за време на предизборната кампања целата реторика им беше против ДУИ, а сега ја спасуваат.

„Тоа е многу погрешна одлука. Не зборам дали како власт заедно ќе донесат подобри промени за сите граѓани во Мкаедонија, тоа е сосема различно, туку до вчера велеа во кампањата, зборам за Алијанса конкретно, дека најголем канцер и најголемо зло во власта е ДУИ. Тоа го кажуваа овде во емисии и јас сум учествувал тука на дебати, го кажуваа на секоја можна телевизија на своите изборни кампањи и целата реторика беше против ДУИ. И сега може да видиме дека еднаш се изгореа бидејќи беа дел од таа власт и кажуваа од лошо полошо за сега наеднаш се врти целата работа за да влезат во власта“, потенцираше Мисајловски и додаде:

„Сега се поставуваат многу прашања. Дали се работи за влегување во власта за да им се допаднат на ДУИ или за да ги спасат ДУИ? Тоа е многу важно прашање бидејќи во овој момент кога во ДУИ нема кворум доволен, дел од тие пратеници не доаѓаат во Собранието, јас ова морам да го кажам заради граѓаните кои не следат Собрание и седници да знаат дека дел од пратениците на ДУИ не доаѓаат во Собранието и нема кворум. Дали во овој момент ДУИ и Али Ахмети, полека-полека откриваат дека дел од Алијанса веќе работат за нив или се тие скриена опозиција во овој период? Изгледа така ќе дојде. Јас го поставувам ова како прашање бидејќи долго време од кога Села веќе не е претседател на таа партија се прави кворум и сега наеднаш тоа барање е за да се задоволи ДУИ, бидејќи ако нема кворум, логично е да падне Собранието, односно да падне Владата“.