ЧЕТИРИ РИМСКИ МЕЧЕВИ СТАРИ 1900 ГОДИНИ ОТКРИЕНИ ВО ПЕШТЕРА ВО ИЗРАЕЛ

0
311

Археолозите пронајдоа четири римски мечеви и оружје познато како пилум, кои датираат од пред 1.900 години во пештера во близина на брегот на Мртвото Море во Израел.

Реткото складиште на оружје е пронајдено во природниот резерват Ен Геди, сочувано во дрвени и кожни футроли, се вели во соопштението за печатот на израелската управа за антиквитети објавено во средата.

„Да се најде само еден меч е ретко – па четири? Тоа е сон! Ги триевме очите за да поверуваме“, велат истражувачите.

Оружјето веројатно било воен плен кој јудејските бунтовници го одзеле од римската војска, според авторите на истражувачката статија објавена во средата во книгата „Нови студии во археологијата на јудејската пустина: собрани трудови“.

Првиот доказ – пилумот и парчиња обработено дрво за кои се покажа дека се корици – биле случајно пронајдени во изолирана и недостапна пештера на карпи од археолозите кои проучувале фрагментарен натпис со мастило на сталактит.

Понатамошната истрага откри четири меча „во речиси недостапна пукнатина на горното ниво на пештерата“, се вели во соопштението.

„Исклучително добро сочуваните“ мечеви биле пронајдени заедно со парчиња кожа, дрво и метал. Три од мечевите имаа железни сечила во дрвени корици и се со должина од 60-65 сантиметри. Четвртиот е долг 45 сантиметри.

„Скривањето на мечевите и пилумот во длабоките пукнатини во изолираната пештера северно од Ен Геди, навестува дека оружјето било земено како плен од римските војници или од бојното поле и намерно сокриено од јудејските бунтовници за повторна употреба“, рече Ејтан Клајн, еден од директорите на проектот за истражување на пустината во Јудеја.

„Очигледно, бунтовниците не сакале да бидат фатени од римските власти како го носат ова оружје. Штотуку го започнуваме истражувањето на пештерата и на кешот за оружје откриено во неа, со цел да се обидеме да откриеме кој ги поседувал мечевите и каде, кога и од кого се произведени“, додаде тој.

Понатамошни ископувања открија бронзена монета „Бар Кохба“ која датира од 132-135 н.е., веројатно датира заедно со мечевите, се вели во соопштението за печатот. Бунтот во Бар Кохба е познат како Вториот еврејски бунт против римското владеење во областа.

„Ова е драматично и возбудливо откритие, кое допира до одреден момент во времето. Не сите се свесни дека сувите климатски услови во Јудејската пустина овозможуваат зачувување на артефакти кои не опстојуваат во другите делови на земјата“, рече во изјавата Ели Ескусидо, директор на израелската управа за антиквитети. „Ова е уникатна временска капсула, во која фрагменти од свитоци, монети од еврејскиот бунт, кожени сандали, а сега дури и мечеви во нивните корици, остри како денес да се сокриени“. (Си-Ен-Ен)