ЦУК : АКТИВЕН ПОЖАР ВО МЕСНОСТА РАШТАНСКИ ЛОЗЈА

0
505

Се уште е активен пожарот во месноста Раштански лозја, крај Скопје, а изгаснати се пет пожари на територија на цела држава, информира вечерва Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Во информацијата за состојба со пожарите до 19:00 часот, од ЦУК посочуваат дека од 18:05 часот е  интервенирано на пожар на сува трева и лозје, во месноста Раштански лозја. Во гаснењето на пожарот интервенирано е со три противпожарни возила и со десет пожарникари.

Изгаснат е пожарот во атарот на селото Беловиште кон Куново, Тетовско, каде се гаснела запалена депонија. Се интервенирало со едно противпожарно возило и со двајца пожарникари и четворица вработени од Национални шуми.

Во периодот од 14:10 до 16:00 часот имало интервенција на улица „Бајрам Шабани“ во Куманово, каде било запалено стрниште. Пожарот го изгаснале тројца пожарникари со едно противпожарно возило.

Пожарникарите денеска од 9:41 до 11:25 часот го гаснеле пожарот на запалено стрниште кај стариот млин, на патот Битола- Прилеп.

Во периодот од 14:00 до 15:20 часот се гаснел пожарот на сува трева во село Горно Агларци, општина Новаци. Во гаснењето на пожарот интервенирале двајца пожарникари со едно противпожарно возило. Притоа оштетена е една дрвена бандера, за што е информирана компанијата ЕВН.

Изгаснат е и пожарот на територија на општина Градско. Пожарникарите од 14:00 до 18:15 часот интервенирале на подрачјето на оваа општина, меѓу селото Ногаевци и патарината. Таму имало пожар на отворен простор на запалено трева, ниска вегетација, шавар, багрем и јасика. Во гаснењето на пожарот интервенирале ТППЕ – Велес со пет пожарникари и едно противпожарно возило. Изгорена е површина од два хектари.