Цитрусите спречуваат дијабетес

0
992

Мандарински и некои видови цитруси може да го спречат развојот на дијабетис.

До овој заклучок дојдоа научниците од националниот институт за истражување на исхрана и земјоделското производство на Јапонија, како и нивните колеги од Медицинскиот институт во Хамамацу.

Причини да конзумираме кромид секој ден

Како што пишува весникот „Асахи”, во истражувањето учествувале околу 1.000 луѓе на возраст меѓу 30 и 70 години. Дел од нив редовно вклучиле во хранливата исхрана јапонски мандарини (Мика) и други цитруси кои се одгледуваат во Земјата на изгрејсонцето.

Извор : КумаовскиМуабети