Целта е да се смени „системот“

0
500

На протестот на опозицијата не се бараше обична промена на власта, туку на системот кој ја води земјата кон изолација, осиромашување, политички и етнички поделби…

gjorgji-spasov

Во едно од своите последни интервјуа, пред да биде убиен, рускиот опозиционер Борис Немцов изјави дека корупцијата во Русија денес не е проблем. Таа е систем на владеење кој овозможува во целосна потчинетост да се држат медиумите и судството и бизнисмените, па и дел од коалициските партнери на власта. Оттука секој обид, од страна на независните медиуми или опозицијата, за критика на тој коруптивен модел на владеење, наидува не само на силно противење од страна на власта туку се означува и како активност за подривање на „системот“, која нужно може да доведе до дестабилизација на земјата и промена на власта.

проф. д-р Ѓорѓи Спасов – Универзитетски професор, екс министер во влади на СДСМ

целата колумна може да ја прочитате ОВДЕ