Цветанов: Тројца умреа заборавени во притвор

0
1370

Зоран Костадиновски, кој бил вработен во УБК, во мај 2013 година отишол на боледување заради операција на тумор на мозокот. Во септември истата година, незакрепнат, го апсат во случајот Шпион. Опериран и тешко болен, го држат во притвор неколку месеци. Во 2014 година умира.

Лице од Чаир, бегајќи од Алфите, кои го бркале поради сомневање за криумчарење дрога, направил сообраќајка и си го скршил вратот. Со скршен врат, неподвижен го носат во притвор, истата, 2014 година. Го осудуваат и пред вратата на затвор Идризово умира. (Не само што биле нарушени човековите права и пресумпцијата на невиност на ова лице, туку и правата на другите двајца притворени кои биле во ќелијата , бидејќи биле принудени да му менуваат пелени на неподвижниот цимер).

Лице кое било притворено во акцијата Милка цели 30 месеци, од притвор излегло на почетокот на годинава. Од нарушено здравје од рекордниот престој во затворот во Шутка, сега, летово, починал на 32 години.

Ова се трите смртни случаи во последниве години, кои ги евидентира Комитетот за заштита на правата на жртвите на правосудниот систем, а кој веќе од денеска, во една поширока акција ќе ги информира граѓаните и семејствата на притворените, за можноста преку овој Комитет да реагираат пред судовите ако сметаат дека нивни член на семејството е неосновано е држен со месеци и години во притвор. Во Комитетот членуваат претставници од случаите: Шпион, Фаланга, Аполон, Монструм, Музеи, Ликвидација, Ровер, Милка, Филтер, но и новинарот Томислав Кежаровски, Душко – млекарот, лекарот Дејан Ставриќ, судијата Валентин Зафиров од Велес…

„Од 2006 до 2016 година во истражни постапки, според информациите на Комитетот за заштита на правата на жртвите на правосудниот систем, во Македонија биле притворени повеќе од 10 илјади лица, или во просек, над илјада годишно. Но ситуацијата станува страшна од почетокот на 2013 до крајот на 2014 година, кога настапува периодот на сеење страв, кога се масовно се злоупотребува кривичното дело злосторничко здружување за масовно апсење. Тогаш во затворот Шутка, со капацитет од 240 места, имаше околу 500 притворени лица. За периодот на сеење страв, времетраењето на притворот беше над година дена“, вели за САКАМДАКАЖАМ.МК Ване Цветанов, кој долго време беше држен во притвор, а потоа и осуден во случајот Шпион.