Ховит за „Мета“: Македонија се наоѓа во опасна и нестабилна состојба

0
549

Европратеникот и еден од посредниците за Договорот од Пржино, Ричард Ховит, во интервју за „Мета“ вели дека одговорноста за иднината на Македонија е кај македонските политичари, како и дека земјата е во опасна и нестабилна состојба. Тој порачува дека политичарите во Скопје треба добро да размислат во која насока ќе одлучат да продолжат да се движат по вчерашните предупредувања од Брисел.

  • Претседателот Ѓорѓе Иванов во обраќањето до нацијата ја обвини меѓународната заедница дека се меша во внатрешните прашања на земјата и ги предупреди амбасадорите да внимаваат што прават и што зборуваат. Истото може да се чуе и од владејачката партија. Како реагира Брисел на ова?

– Политичарите во земјата избраа да одат по патот кој води кон членство на Европската Унија и на НАТО, кој подразбира соработка и преговори базирани на заемна почит, но мора да се почитуваат општите стандарди кои се заеднички за сите членки на организациите. Вчерашната заедничка изјава јасно укажа дека политичката одговорност за решавање на проблемот е кај самите македонски политички партии, но европратениците и комесарот остануваат достапни и ангажирани да помогнат.

  • Пропадна последниот обид да се спаси Договорот од Пржино. Дали тоа значи дека договорот е мртов?

– Европската Унија не може да одлучи за тоа, но во нашата изјава јасно беше употребен зборот „прекршување“. Се надевам дека заложбите што се содржани во договорот сè уште се реализираат, вклучувајќи го и поништувањето на амнестијата, што би му овозможило на Специјалното обвинителство да продолжи со својата работа, да се спроведат ветените медиумски реформи и да се направи ревизија на избирачкиот список во согласност со методологијата што ја прифатија сите партии.


Целото интервју ОВДЕ