ФРАНЦИЈА СИЛНО ПРИТИСКА ЗА ВЛЕЗ ВО ЕУ ЗА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА : ФРАНЦУСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ЕМАНУЕЛ МАКРОН ОДРЕДИ ДАТУМ СО КОЈ БУГАРИЈА И МАКЕДОНИЈА МОРА ДА ГО РЕШАТ МЕЃУСЕБНИОТ СПОР А ПОТОА ДА СЕ ДИГНЕ РАМПАТА ЗА ПРЕГОВОРИ СО ЕУ

0
854

Францускиот претседател Емануел Макрон испрати доверливо писмо до сите париски амбасадори во земјите членки на ЕУ, во кое ја изразува својата намера да ги започне пристапните преговори меѓу Северна Македонија и Албанија до крајот на годинава.

Макрон во своето писмо постави два конкретни датуми. Првиот е 14 декември – рокот за излез од застојот во спорот меѓу Бугарија и Северна Македонија. До тој датум, двете балкански држави мора да постигнат договор што ќе доведе до надминување на ветото на Софија за почеток на преговори за членството на Македонија, а со тоа и на Албанија во ЕУ.

Вториот датум е 31 декември, кога мора да почнат преговорите со Албанија и Северна Македонија.

Забележано е дека последниот самит за годинава ќе се одржи на 14 декември. Доколку се постигне договор за двете балкански земји, Заедницата ќе може да даде зелено светло на процесот.

Во последниот преостанат месец, до 14 декември, се очекува француските амбасадори во земјите на ЕУ да одржат интензивна серија дневни состаноци за да се обидат да ја спроведат наредбата на Макрон.

Се верува дека главната причина за овој притисок од Елисејскиот суд е поврзана со преземањето на претседателството со ЕУ од страна на Франција на 1 јануари 2022 година. Париз не сака нерешен проблем при неговото започнување.

Макрон доби одобрение за својата иницијатива од водечките гласови во ЕУ – дури и онаа на Ангела Меркел, која ја напушта канцеларијата на канцеларката во Германија.

Извор : ТВ21